SOPHOS E-Mail Appliance Kurulumu

Bolum-3

Bir önceki makalemizde de ürünün kurulumlarını ve gerekli ilk config ayarlarını tamamladık.

En son bu ekranda kalmıştık. Şimdi gerekli ilk ayarlar ve güncellemelerimizi tamamlayarak

ürünü tanımaya başlayalım.

ilk olarak , kurulum yazmış olduğumuz pre alert mail adresimize gelen güncelleme ile başlıyorum.

Güncellemeye ait gelen mail detayı aşağıdadır. Aynı zamanda bu bilgiyi arayüzden de control edebiliriz. Bu ayarı control etmek icin.

Configuration System Updates ekraninda yüklü versiyon , kullanılabilir versiyon gibi bilgilerin olduğu ekranı görebiliriz.

Eger “Available” Update control etmek istersek , “Check for Updates” diyerek elle tetikleyerek kontrolleri yapabiliriz.

Bu işlemi otomatik olarak sisteme sürekli yaptırabiliriz. Bunun icin “Software engine update schedule” sekmesindeki butonu “On” yaparak “configure” tıklıyoruz. Sonrasında updateleri hangi gün, hangi saatte yapmasını istiyorsak ayarlayarak OK ile kapatıyoruz bu ekranı.

Ürünü Production ortamına almadan önce , incelemeye başlıyoruz.

Ürünün Dashboard ekranı 6 menüden oluşmakta, Bu menüler;

Dashboard : Isminden de anlaşılacağı üzere, yaptığımız ayarlar sonucunda blocklanan mailler , Virüs olarak algılanan mailler dakikada yada saatte geçen maillerin de istatiktik bilgi olarak gösterildiği PANO ekranıdır.

Configuration : SVEA üzerinde yapacağımız tüm ayarları bu sekmeden yapıyor olacağız,

Bu sekmede de ,

Account : Bu ekranda , SVEA ya ait kullanıcılar , “System administrators” ve “Help desk administrators” gibi yetkilendirmeler. Kullanıcıların Directory Servis ayarları buradan senkron ile gelen Gruplar yada SVEA üzerinde oluşturulan kullanıcıların gruplandırılması gibi ayarları yapabiliriz.

Bu sekmede SVEA icin Web Qurantine ayarları buraya login olacak kullanıcıların bilgilerinin Directory Services ayarları.

Ayrıca , aşağıda ki ayarları da yapabiliriz.

Enable allow/block lists

Enable wildcard usage in allow/block lists

Allow users to opt-out of spam checking

Allow users to opt-out of bulk message checking

Enable email quarantine summary : Seçeneğini aktif ederek , Qurantine da ki mailleri belirli bir periyotta / periyodlarda kullanıcılara bilgilendirme maili gönderebiliriz.

Policy : Bu sekmede , SVEA nin nasıl çalışmasını planlıyorsak bununla ilgili kuralları tanımlayabiliriz. Gönderilen maillerde Kredi kartıı numarası var ise , yada belirli kelimeler geçiyor ise , yada belirli uzantılı ekler var ise , SVEA nın nasıl aksiyon alacağınızı belirleyebiliriz. Bu sekmeyi baştan başa bir makale olarak yazabiliriz bu nedenle biraz kısa tutuyorum.

System : Bu sekmede , Update, alert, directory servis vs , bir çok system ile ilgili ayarları yapabildiğimiz ekranlara ulaşabilirsiniz.

Routing : Bu sekmede , mail sunucular ,relay izni olan sunucular , mail domainleri , adres yönlendirmeleri gibi bir çok işlemi yapabiliriz.

Network : SVEA cihazına ait network ayarları, Hostname ve Proxy ayarlarını ve cihazın çalışması için gerekli network yapılandırmasının durumunu ayarlayarak kontrol edebildiğimiz ekranlardan oluşan sekmedir.

Reports : SVEA üzerinden geçen maillere ait , bir çok raporu alabildiğimiz ekrandır. Kullanıcıya ait raporları send / receive olarak görüntülenebilen, virüs yada spam olarak algılanan mailler vs bir çok raporlara ulaşabileceğimiz sekmedir.

Search : Qurantine , Mail Logs , Mail Queues içerisinde parametreler belirleyerek aramalar yapabildiğimiz ekrandır.

Help : SVEA ait yardım dökümanlarına ulaşabileceğimiz bir pop-up açılarak ihtiyacımız olan bilgiye ulaşabildiğimiz ekrandır.

System Status : Sistem Durum sekmesi, e-Posta Cihaz, sağlık ve performansını izleyemediğimiz. Varsayılan olarak, (uyarı veya kritik uyarılar) sadece özel durumlar görüntülenir. Ögelerin tam listesini görmek için, sekmenin Sağ altta Tümünü Göster düğmesini tıklayın.

Genel olarak SVEA ürününü tanıdık , artik ürünü devreye almadan önce son olarak SVEA üzerinde “Sophos Sandstorm“ trial olarak (30 gun) olarak aktif ediyoruz.

Bu işlemi yapabilmek için Dashboard üzerinde “For a free Sandstorm trial click here” tıklayarak , bir sonraki açılan ekranda Sandstorm aktif ediyoruz.

Start Trial diyerek aktif etmek icin bir sonar ki uyari ekranina geciyoruz.

Bu ekranda da görüleceği üzere, enable edildiğinde 30 gun trial olacağı bilgisini onaylıyoruz.Ok diyerek Enable trialing sürecini başlatıyoruz.

enable Sandstorm karşısında ki switchde görüleceği üzere artık aktifleştirdik. Yan ekranda hemen Trial Status kutucuğunda Expire süresini görebiliriz.

Sandstorm aktif ettikten sonra Dashboard ekranının son durumu aşağıda ki gibidir,

Sağ altta göreceğiniz üzere Sandstorma ait istatistik bilgileri de görebiliyoruz.

Bu makalemizin sonuna geldik,

Umarım faydalı olmuştur,

Bir sonra ki makalemizde , artık ürünü devreye alarak üzerinden gelen ve giden maillerin durumunu izliyor olacağız.

Leave A Comment

you might also like